p-ISSN: 1300-0551
e-ISSN: 2587-1498

Tuğba Kocahan1, Ayse Urgancıoğlu1, Bihter Akınoğlu2, Emine Cihan3, Ender Kaya1, Necmiye Ün Yıldırım2, Adnan Hasanoğlu1

1Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Eryaman, Ankara
2Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve RehabilitasyonBölümü, Etlik Yerleşkesi, Ankara
3Selçuk Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu, Konya

Öz

GİRİŞ: Cimnastik belli kurallar dahilinde, değişik özelliklerdeki aletlerin tekniklerin estetik ve zarafet bütünlüğü içerisinde serbest vücut hareketleriyle bağlantılı olarak müzik eşliğinde, uyumlu ve akıcı bir şekilde sergilenmesiyle oluşan bir spor dalıdır, artistik ve ritmik jimnastik, bu sporun alt dallarındandır. Bu iki cimnastik dalının kuvvet ve kor açısından farklılıklar gösterip göstermediği bilinmemektedir.
AMAÇ: Bu çalışmada amacımız artistik ve ritmik cimnastikcilerin izokinetik kas kuvveti ve kor değerleri arasında fark olup olmadığını belirlemektir.
GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmaya 6 ritmik cimnastik sporcusu ile 5 artistik cimnastik sporcusu olmak üzere toplam 11 sporcu dahil edildi. Sporcuların 60°/sn ve 240°/sn hızlarda diz fleksiyon/ekstansiyon, omuz internal/eksternal rotasyon kas kuvvetleri isomed 2000 izokinetik cihazıyla değerlendirildi. Kor değerlendirmesinde; anterior fleksör endurans testi, statik gövde ekstansör testi ve her iki taraf lateral köprü testi kullanıldı. Farklı dal sporcularının kas kuvvetini ve kor değerlerini karşılaştırmak için non-parametrik Mann Whitney U testi kullanıldı. Anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edildi.
BULGULAR: Her iki grupta yer alan sporcuların boy, kilo, vücut kütle indeksi (VKİ) değerleri birbirine benzer bulundu (p>0.05) (Tablo 1). Artistik ve ritmik cimnastikcilerin izokinetik kas kuvvetlerinin ve kor değerlendirmelerinin hiçbir parametresinde fark bulunamadı (p>0.05) (Tablo 2).
TARTIŞMA: Literatürde ritmik jimnastik sporcularının boy, kilo ve VKİ değerlerinin artistik jimnastik sporcularına göre anlamlı derece yüksek olduğu bidirilirken çalışmamızda bu değerler iki grup arasında benzer bulunmuştur. Aynı zamanda yapılan çalışmalar kor ve kuvvet değerlerinin yapılan egzersiz süresiyle ve yaşla birlikte arttığını göstermektedir. Çalışmamızda ise kor ve kuvvet değerleri iki grup arasında birbirine benzer olduğu belirlendi. Bu durumun sporcuların yaşlarından ve spor yıllarından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Bu nedenle yaşları daha büyük olan ve spor yılları daha fazla olan farklı jimnastik branşlarının kor enduransları ile kas kuvvetlerini karşılaştıran çalışmalara ihtiyaç vardır.

Makale İçeriği